poniedziałek, 29 marca 2010
Wielkanocny mazurek czekoladowy z 4 jaj
łatwe
przygotowanie: 50 minut
Co będzie potrzebne:
- 2 miski
- kula do ucierania ciasta
- drewniana łyżka
- trzepaczka
- blacha
- łyżka masła
- sitko
- rondelek
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka startej gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mielonych migdałów
- łyżka smalcu
- masło
- bakalie
- 200g czekolady + 200g masła
1. Ustawiamy piekarnik na 150 °C. Do miski wrzucamy 1 jajko, czekoladę, cukier, mąkę, migdały i smalec. Dokładnie ucieramy, aż połączą się wszystkie składniki.
2. W drugiej misce ubijamy białka, z trzech pozostałych jaj, na sztywną pianę. Następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
3. Blachę natłuszczamy masłem i przelewamy do niej równomiernie ciasto. Pieczemy ok. 30 minut. Na koniec rozpuszczamy w rondelku czekoladę z masłem a powstałą polewę nakładamy na ciasto i posypujemy bakaliami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz