czwartek, 25 marca 2010

Jajka zapiekane

Przepis nadesłany przez użytkownika: Kasia kucharka :)

porcja na 4 osoby
przygotowanie: 15 min
gotowanie: 20-25 min.

Składniki:
- 2 łyżki pokrojonego masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 60 g świeżo startego parmezanu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g sera fontina, pokrojonego w kostkę
- 8 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w cienkie plasterki

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Rozpuścić masło w średnim rondlu. Wsypać mąkę i wymieszać by powstała pasta. Wlewać powoli mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dosypać połowę parmezanu i gałkę muszkatołową. W przygotowanym naczyniu układać warstwami ses serowy, ser fontina, jajka, kończąc warstwą serowego sosu. Posypać parmezanem. Piec przez 10-15 min. na złoty kolor, aż ser zacznie się pienić. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz