poniedziałek, 8 marca 2010

Tradycyjny mlekowiec dla całej rodziny

trudne
przygotowanie: ok. 5h

Co będzie potrzebne:
- garnek
- miska
- mała tortownica
- duże sito
- sitko
- gaza
- trzepaczka/ mikser
- tarka


Składniki:
- 3 jajka
- 1l mleka tłustego (nie UHT)
- 1 opakowanie śmietany tłustej (nie UHT)
- cukier waniliowy
- 10 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- cytryna
- bakalie
- migdały
- gorzka czekolada
- kakao
- szczypta soli

1. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę i jajka. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu i mieszamy trzepaczką, aż wytrąci się sernik.

2. Sernik odcedzamy na sicie wyłożonym gazą. Przyciskamy i odstawiamy na kilka godzin. Następnie mielimy.

3. W misce ucieramy masło, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Łączymy ze zmielonym serkiem. Do smaku wciskamy cytrynę i utartą skórkę. Dodajemy posiekane bakalie, migdały i gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do foremki wyłożonej gazą. Wkładamy do lodówki, aż się mocno schłodzi. Wyjąć i posypać kakaem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz