poniedziałek, 1 marca 2010

Gofry z 2 jaj

łatwe
przygotowanie: 45 minut


Co będzie potrzebne:
- 2 miski
- trzepaczka
- mikser
- gofrownica


Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. W miskach oddzielamy żółtka od białka. Do miski z żółtkamii dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól. Miksujemy aż utworzy się gładka masa.

2. Włączamy gofrownicę. Pozostałe białko dokładnie ubijamy. Następnie dodajemy gładką masę i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i wyjmujemy po ok. 3 minutach, aż gofry się lekko zarumienią. Możemy podawać z dżemem, cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną, kremem czekoladowym...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz