łatwe
przygotowanie: 55 minut
Co będzie potrzebne:
- trzepaczka
- forma
- garnek
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2,5 szklanki cukru
- 300 ml oleju
- orzechy
- rodzynki
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki wody
- szczypta soli
- ewentualnie bita śmietana
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C. W misce ucieramy trzepaczką jajka z 2 szklankami cukru. Następnie dodajemy mąkę, olej, marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, rodzynki i orzechy.
2. Powstałą masę przelewamy do formy wysmarowanej 1 łyżką masła i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
3. Gdy ciasto wystygnie robimy polewę. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy 2 łyżeczki wody i pozostały cukier. Gotujemy aż utworzy się gładka masa. Wylewamy na ciasto.
4. Ciasto marchewkowe możemy podawać z bitą śmietaną lub serkiem waniliowym.
Smacznego!
poniedziałek, 22 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz