wtorek, 2 sierpnia 2011

10 sierpnia wybierasz się w góry z przewodnikiem? Pamiętaj o przygotowaniu Jajek z Sokołowa zapiekanych z makaronem – będzie zaskoczony, że pamiętałeś o Dniu Przewodników i Ratowników Górskich

-przygotowanie: ok 1h
-średniotrudne

Składniki:
• 8 jaj z Sokołowa
• 1 opakowanie makaronu spaghetti
• 4 łyżki masła
• 3 łyżki bułki tartej
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• ½ szklanki startego ostrego żółtego sera
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, a następnie schłodzić.
2.Przygotować żaroodporne naczynie, natłuścić je i wysypać tartą bułką,
3. Makaron wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz częścią stopionego masła, papryką w proszku i wyłożyć do naczynia.
4.Powierzchnie wyrównać i zrobić 8 wgłębień na jaja.
5.Do każdego z otworów wbić po jednym jajku.
6.Całą powierzchnię doprawić solą, pieprzem i posypać startym żółtym serem.
7.Wszystko pokropić stopionym masłem.
8.Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz