poniedziałek, 25 lipca 2011

Inny sposób na Zupę Koperkową

-przygotowanie: 45 min
-średniotrudne

Składniki:
- 2 Jaja z Sokołowa
- 1 duża łyżka masła
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- 250 ml śmietany 18%
- cebula
- czosnek
- włoszczyzna
- 4 ziemniaki
- pęczek kopru
- pieprz (czarny i ziołowy)
- sól

Zasmażka:
1.Podsmażamy na maśle czosnek i cebulę pokrojone w drobną kostkę
2.Do masła dodajemy łyżkę mąki pszennej.

Zupa:
1.Gotujemy na twardo 2 jaja z Sokołowa
2.Do 2 l wody wkładamy włoszczyznę, trochę poszatkowanego kopru, 3 rozgniecione ząbki czosnki – w ten sposób gotujemy wywar z warzyw
3.Dodajemy do smaku pieprz czarny, ziołowy i sól
4.Wywar gotujemy do chwili gdy nabierze intensywnego smaku i zapachu
5.Odławiamy warzywa
6. 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości,
7.Wystygniętą zasmażkę rozprowadzamy odrobiną gorącego wywaru
8.Do gotującej się zupy wrzucamy resztę pokrojonego kopru i zasmażkę.
9. Zagotowaną zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę
10.Na sam koniec ugotowane na twardo jaja kroimy na ćwiartki i kładziemy na talerzach.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz