- przygotowanie: 30 min
- średniotrudne
Składniki:
• 1 jajko z Sokołowa
• 85 g mąki
• 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
• pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
• 90 g schłodzonego masła, pokrojonego na małe kawałki
• 85 g cukru
• do dekoracji:
• lukier (cukier puder + sok z cytryny), barwniki spożywcze, posypki
1. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni
2. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia
3. Do dużej miski należy przesiać mąkę, cynamon i imbir.
4. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć wszystko palcami tak, aby z ciasta powstały okruchy przypominające kruszonkę.
5. Wsypać cukier i dodać jajko z Sokołowa.
6. Zagnieść ciasto na gładka kulkę.
7. Zawinąć w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. pół godziny.
8. Po tym czasie należy rozwałkować i wycinać foremkami kształty samolotów.
9. Ułożyć je na blasze i piec 10-12 minut, do zrumienienia się .
10. Po upłynięciu czasu wyjąć upieczone i zostawić do ostudzenia.
W tym, czasie można przygotować lukier
11. Do cukru pudru dodać po trochę soku z cytryny, cięgle mieszając łyżeczką, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję
12. Do kolorowania lukru należy użyć barwników spożywczych,
13. Na sam koniec posypką udekorować polukrowane ciasteczka.
Smacznego!
wtorek, 16 sierpnia 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz