wtorek, 16 sierpnia 2011

Odlotowe ciasteczka na Święto Lotnictwa

- przygotowanie: 30 min
- średniotrudne

Składniki:
• 1 jajko z Sokołowa
• 85 g mąki
• 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
• pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
• 90 g schłodzonego masła, pokrojonego na małe kawałki
• 85 g cukru
• do dekoracji:
• lukier (cukier puder + sok z cytryny), barwniki spożywcze, posypki

1. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni
2. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia
3. Do dużej miski należy przesiać mąkę, cynamon i imbir.
4. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć wszystko palcami tak, aby z ciasta powstały okruchy przypominające kruszonkę.
5. Wsypać cukier i dodać jajko z Sokołowa.
6. Zagnieść ciasto na gładka kulkę.
7. Zawinąć w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. pół godziny.
8. Po tym czasie należy rozwałkować i wycinać foremkami kształty samolotów.
9. Ułożyć je na blasze i piec 10-12 minut, do zrumienienia się .
10. Po upłynięciu czasu wyjąć upieczone i zostawić do ostudzenia.

W tym, czasie można przygotować lukier
11. Do cukru pudru dodać po trochę soku z cytryny, cięgle mieszając łyżeczką, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję
12. Do kolorowania lukru należy użyć barwników spożywczych,
13. Na sam koniec posypką udekorować polukrowane ciasteczka.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz