- przygotowanie ok. 40min
- średniotrudne
Składniki:
• 4 jaja z Sokołowa
• 1/2 kg cielęcej zrazówki
• 4 plastry szynki
• 8 dag masła
• 2 dag mąki
• pół szklanki rosołu
1. Z kawałka bezkostnej cielęciny wyciąć żyły
2. Rozciąć na 4 części,
3. Trochę posolić i przykryć plastrami szynki.
4. Do każdego włożyć w środek ugotowane na twardo jajo, obrane ze skorupki i posolone,
5. Zawinąć ciasno, formując kulkę,
6. Obwiązać bawełną, posolić i posypać mąką,
7. Obsmażyć na rozgrzanym maśle.
8. Gdy kulki są zarumienione, podlać je rosołem i zagotować pod pokrywą.
Najlepiej podawać z ugotowaną fasolką i pomidorami, a kulki bardzo dobrze prezentują się przekrojone na pół i ułożone na talerzu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz