piątek, 12 sierpnia 2011

Święto Wojska Polskiego – to już w poniedziałek! Nasza propozycja na poniedziałkowy obiad to Cielęce Kulki

- przygotowanie ok. 40min
- średniotrudne

Składniki:
• 4 jaja z Sokołowa
• 1/2 kg cielęcej zrazówki
• 4 plastry szynki
• 8 dag masła
• 2 dag mąki
• pół szklanki rosołu

1. Z kawałka bezkostnej cielęciny wyciąć żyły
2. Rozciąć na 4 części,
3. Trochę posolić i przykryć plastrami szynki.
4. Do każdego włożyć w środek ugotowane na twardo jajo, obrane ze skorupki i posolone,
5. Zawinąć ciasno, formując kulkę,
6. Obwiązać bawełną, posolić i posypać mąką,
7. Obsmażyć na rozgrzanym maśle.
8. Gdy kulki są zarumienione, podlać je rosołem i zagotować pod pokrywą.

Najlepiej podawać z ugotowaną fasolką i pomidorami, a kulki bardzo dobrze prezentują się przekrojone na pół i ułożone na talerzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz