poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Siekanym befsztykiem wołowym uczcij 1 września - Międzynarodowy Dzień Pokoju

-przygotowywanie: 30 min
-średniotrudne

Składniki:
- 1 jajko z Sokołowa
- 1 bułka
- 200 g cebuli
- 1 łyżka masła
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju do pieczenia

Przygotowanie:
1. Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć i włożyć do miski.
2. Obrać jedną cebulę cebule, pokroić i zeszklić na maśle, dodać do bułki.
3. Wszystko zmieszać z mielonym mięsem, jajkiem, solą i pieprzem oraz uformować befsztyki.
4. Resztę cebuli obrać i pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na oleju na złoty kolor, wyjąć i trzymać w cieple.
5. Siekane befsztyki smażyć na rozgrzanym oleju od 4 do 5 minut z każdej strony. W ciągu ostatnich 2 minut obniżyć temperaturę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz