poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Tarta z owocami

średniotrudne
przygotowanie: 2 h


Co będzie potrzebne:
- forma o średnicy 24 cm
- wałek do ciasta
- widelec
- papier do pieczenia
- fasola Jaś tyczny
- miska
- mikser
- 2 garnki
- folia


Składniki:
- 1 jajko
- 100g masła
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku truskawkowym/malinowym
- 1 budyń śmietankowy
- owoce: maliny, truskwaki, banany, wiśnie

1. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, pokrojone masło i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Ciasto przekładamy na folię, zawijamy i wkładamy do lodówki na 45 minut.

2. Ciasto możemy rozwałkować bądź wyłożyć bezpośrednio rękoma w formie (pamiętajmy również o bokach). Następnie dziurawimy je za pomocą widelca. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Nastawiamy piekarnik na 180 °C. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy równomiernie fasolą. Pieczemy ok 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i fasolę. Dalej pieczemy przez 9 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

4. Przygotowujemy budyń zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Galaretkę przygotowujemy w 350ml wody - reszta podana na opakowaniu. Czekamy aż wystygną.

5. Najpierw na tartę wykładamy budyń, następnie układamy owoce a na koniec zalewamy galaretką. Wtawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz