łatwe
przygotowanie: 50 minut
Co będzie potrzebne:
- gofrownica
- mikser
- 2 miski
- łyżka wazowa
Składniki:
- 2 jajka
- 50g stopionego masła
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 270ml mleka
- 2,5 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
1. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, masło, żółtka i trochę mleka. Miksujemy dodając powoli resztę mleka.
2. Myjemy mikser i włączamy gofrownicę - najlepiej na największą moc. W drugiej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto nabieramy łyżką wazową i rozprowadzamy równomiernie na gofrownicy. Pieczemy ok. 6 minut.
4. Gofry same w sobie są słodkie, łakomczuchy jednak mogą dodać cukier puder, dżem, owoce lub bitą śmietanę.
Smacznego!
poniedziałek, 9 sierpnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz