średniotrudne
przygotowanie: 45 minut
Co będzie potrzebne:
- mikser
- sitko
- drewniana łyżka
- papier do pieczenia
- rondelek
- 2 miski
- blacha
Składniki:
- 2 jajka
- 60g mąki
- 50g masła
- 125ml wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- bita śmietana/krem czekoladowy
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Do pierwszej miski siejemy przez sitko mąkę. Do rondla wlewamy wodę, wkładamy pokrojone masło, sól i cukier. Gdy w rondelku zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę.
2. Mieszamy dokładnie derwnianą łyżką i stawiamy ponownie na ogniu, cały czas mieszając, aż utworzy się gładka kula.
3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Następnie za pomocą miksera mieszamy z nimi stopniowo ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i gęste.
4. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, następnie nakładamy za pomocą łyżki ciasto-staramy się żeby każda porcja była okrągła. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.
5. Ptysie przekrajamy na pół i podajemy z bitą śmietaną lub czekoladą.
Smacznego!
wtorek, 16 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz