wtorek, 16 lutego 2010

Ciasto ptysiowe z jajek

średniotrudne
przygotowanie: 45 minut

Co będzie potrzebne:
- mikser
- sitko
- drewniana łyżka
- papier do pieczenia
- rondelek
- 2 miski
- blacha


Składniki:
- 2 jajka
- 60g mąki
- 50g masła
- 125ml wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- bita śmietana/krem czekoladowy

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Do pierwszej miski siejemy przez sitko mąkę. Do rondla wlewamy wodę, wkładamy pokrojone masło, sól i cukier. Gdy w rondelku zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę.

2. Mieszamy dokładnie derwnianą łyżką i stawiamy ponownie na ogniu, cały czas mieszając, aż utworzy się gładka kula.

3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Następnie za pomocą miksera mieszamy z nimi stopniowo ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i gęste.

4. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, następnie nakładamy za pomocą łyżki ciasto-staramy się żeby każda porcja była okrągła. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.

5. Ptysie przekrajamy na pół i podajemy z bitą śmietaną lub czekoladą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz