poniedziałek, 1 lutego 2010

Wegetariańska tarta z jajek - na nowoczene i eleganckie przyjęcia

trudne
przygotowanie: 2h

Co będzie potrzebne:
- duża patelnia
- forma do tarty z wyjmowanym dnem
- tłuszcz
- trochę mąki
- wałek do ciasta
- mikser
- sito
- papierowy ręcznik
- folia
- 3 miski

Składniki:
- 4 jajka
- 500g szpinaku
- 200g sera ricotta
- 120g masła
- 100ml tłustej, gęstej śmietany
- 200g mąki
- 3 łyżeczki wody
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- szczypta soli

1. Do jednej miski wsypujemy mąkę, sól i 100g pokrojonego masła. Miksujemy. Wlewamy wodę i dalej miksujemy, aż uformuje się kula. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Myjemy szpinak, odrywamy nóżki i odkładamy do wyschnięcia na papierowym ręczniku. Na patelni rozpuszczamy 20g masła, dodajemy szpinak i dusimy aż zmięknie a nadmiar płynu wyparuje. Przekładamy szpinak na sito i czekamy aż ostygnie. Siekamy liście.

3. Natłuszczamy formę do tarty. Rozwałkujemy ciasto - posypując je trochę mąką- i wykładamy nim formę. Nakłuwamy ciasto na dnie formy, by umożliwić wydostanie się pary. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut - ciasto musi stwardnieć.

4. W misce roztrzepujemy 1 jako i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy 7 minut .

5. W następnej misce mieszamy 3 jajka, ser i śmietanę. Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wykładamy na cisto i pieczemy ok 25 minut, aż ciasto stwardnieje (ciasto możemy nakłuć wykałaczką, która po wyjęciu powinna być sucha). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy na wystygnięcie. Na koniec tartę wyjmujemy z formy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz