przygotowanie: 25 minut
Co będzie potrzebne:
- miska
- trzepaczka
- mikser
- masło
- patelnia
- łyżka wazowa
- łopatka
- talerz
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- do wyboru: dżem, owoce, cukier, krem czekoladowy, lody...
1. Do miski wrzucamy jaja, mleko, sól i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę. Mieszamy. Na końcu wlewamy wodę i miksujemy, aż ciasto zrobi się gładkie.
2. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Wylewamy ciasto (najlepiej łyżką wazową) i rozprowadzamy je kolistym ruchem po patelni. Za każdym razem ciasto dokładnie mieszamy przed wylaniem. Gdy ciasto zacznie odklejać się od patelni, obracamy je za pomocą łopatki i dalej smażymy. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz.
3. Możemy podawać z dżemem, owocami, cukrem, kremem czekoladowym a nawet z lodami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz