średniotrudne
przygotowanie: 2h 10minut
Co będzie potrzebne:
- folia
- mikser
- tarka
- miska
- forma
- tłuszcz
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 25 dag masła
- jabłkowa marmolada
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier kryształ
- cynamon
1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i masło. Miksujemy. Następnie dodajemy 2 żółtka i 2 całe jajka. Powstałe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Nastawiamy piekranik na 200°C. Ciasto dzielimy na 5 części. 3/5 ciasta wkładamy na dół wysmarowanej tłuszczem formy i wkładamy do piekarnika na 20 minut aż się zarumieni. Wyjmujemy.
3. Obniżamy temperaturę do 160°C. Na zarumienionym cieście rozsmarowujemy marmoladę, posypujemy cynamonem. Na wierzchu ucieramy na tarce resztę ciasta (2/5). Na końcu dodajemy cukier i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut.
4. Szarlotkę można podawać z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego!
poniedziałek, 8 lutego 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz