poniedziałek, 28 czerwca 2010

Chłodnik na upalne dni

łatwe
przygotowanie: 50 minut

Co będzie potrzebne:
- obieraczka
- duży garnek
- sito
- miska
- trzepaczka

Składniki:
- 2 jajka na twardo
- 2 pęczki botwiny
- natka pietruszki
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- 1 posiekany pęczek koperku
- 2 świeże ogórki
- ogórek kiszony
- 1l kefiru
- 125ml soku z cytryny lub kwasu z ogórków
- sól
- pieprz

1. Obieramy dokładnie włoszczyznę. Następnie myjemy i wkładamy do garnka z wodą (1l) i solą. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy wywar.

2. Umytą botwinę siekamy i gotujemy aż zmięknie w wywarze z włoszczyzny. Odstawiamy do wystudzenia. W misce roztrzepujemy kefir by miał gładką konsystencję. Wlewamy do zupy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, koperek i szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny lub kwas z ogórków kiszonych.

3. Gdy rozlewamy zupę dodajemy gotowane jajko na twardo i pietruszkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz