poniedziałek, 5 lipca 2010

Kotlety z kalafiora jako przykład jarskiego dania

łatwe
przygotowanie: 50 minut

Co będzie potrzebne:
- duży garnek
- durszlak
- duża micha
- talerz
- patelnia

Składniki:
- 2 jajka
- kalafior
- bułka tarta
- olej
- koperek
- sól / vegeta
- pieprz

1. Najpierw dokładnie myjemy kalafior. Następnie gotujemy go w osolonej wodzie. Kiedy zmięknie, odcedzamy w durszlaku i czekamy aż wystygnie.

2. Kalafior przekładamy do michy i zgniatamy na miazgę. Następnie dodajemy jajka, sól, pieprz, koperek i bułkę tartą - w takiej ilości, by wszystkie składniki się złączyły. Mieszamy.

3. Na talerz wsypujemy bułkę tartą. Z kalafiora formujemy kotleciki średniej wielkości i obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki z obu stron na małym ogniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz