poniedziałek, 21 czerwca 2010

Tatar - czyli tradycyjne polskie danie

średniotrudne
przygotowanie: 15 minut

Co będzie potrzebne:
- miska
- deska do krojenia
- łyżka
- nóż
- wyciskacz do czosnku
- duży talerz

Składniki:
- 3 jajka
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 2 białe cebule
- 2 korniszony
- garść kaparów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

1. Do miski wkładamy mięso. Wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.

2. Z mięsa formujemy 3 kulki (kładziemy je na talerzu) a na środku każdej z nich wgłębiamy kciukiem miejsce na żółtko.

3. Cebulę i korniszony kroimy w drobną kostkę i kładziemy obok mięsa. Dodajemy garść kaparów. Na koniec starannie oddzielamy białka od żółtka, które mają być jednolite i kładziemy je we wgłębieniach w mięsie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz