poniedziałek, 19 lipca 2010

Tradycyjny kotlet schabowy na rodzinny obiad

łatwe
przygotowanie: 30 minut

Co będzie potrzebne:
- deska
- mały ręcznik/ ścierka
- tłuczek
- patelnia
- olej
- łopatka do przewracania
- 2 głębokie talerze
- duży talerz
- trzepaczka

Składniki:
- 2 jajka
- 5 plastrów schabowych
- szklanka bułki tartej
- łyżka mąki przennej
- łyżka Vegety

1. Na blacie rozkładamy ścierkę a na niej kładziemy deskę do krojenia. Następnie rozbijamy kotlety tłuczkiem tak, by się zwiększyły i nie podziurawiły.

2. W pierwszym talerzu roztrzepujemy jajka. W drugim mieszamy bułkę tartą z mąką i Vegetą. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety po kolei zanurzamy w jajku a potem w panierce. Kładziemy na patelni i smażymy z obu stron ok 5 minut. Gotowe kotlety układamy na talerzu i podajemy na stół.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz