poniedziałek, 12 lipca 2010

Pączuszki na słodko z 6 jaj

średniotrudne
przygotowanie: 1h 40minut

Co będzie potrzebne:
- 2 miski
- kubek
- talerz
- łyżka
- trochę ciepłej wody
- tarka
- głęboka patelnia
- łopatka do przewracania
- ręcznik papierowy
- małe sitko do cukru pudru

Składniki:
- 6 jaj
- cytryna
- 250ml mleka
- 30g drożdży piwnych
- 500g mąki pszennej
- 50g rodzynków
- 50g orzeszków pinii
- łyżka rumu
- olej
- cnamon
- cukier puder
- sól


1. Wsypujemy mąkę do pierwszej miski. Na tarce, nad talerzem, ucieramy całą skórkę z cytryny. Do kubka wrzucamy drożdże i dodajemy trochę ciepłej wody. Mieszamy. Do mąki dodajemy szczyptę soli, cynamonu, cukru pudru i skórkę z cytryny.

2. Do drugiej miski wrzucamy orzechy i rodzynki, które zalewamy wodą. Zostawiamy je tak na 5 minut. Wodę wylewamy a orzechy i rodzynki wsypujemy do miski pierwszej. Dodajemy jaja wraz z mlekiem. Dokładnie mieszamy.

3. Do miski wlewamy rum i ponownie starannie mieszamy, aż utworzy się gładka masa. Odstawiamy na bok na 60 minut.

4. Rozkładamy na blacie kilka warstw ręcznika papierowego. Na patelni rozlewamy olej. Gdy się rozgrzeje kładziemy ciasto łyżką. Pączuszki smażymy na wolnym ogniu z obu stron za pomocą łopatki. Wyjmujemy na papier gdy nabiorą złotego koloru. Gdy wszystkie pączuszki będą już gotowe, pozostaje tylko posypać je cukrem pudrem (używając sitka, by nie przesadzić). Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz