piątek, 11 lutego 2011

Słodkie placuszki z jabłkami i żurawiną

-łatwe
-przygotowanie: ok. 25 minut

Składniki:

-2 średnie jabłka
-2 jajka
-szklanka mleka
-szklanka mąki
-pół szklanki żurawiny suszonej
-cukier puder
-olej (do smażenia)

1. W misce mieszamy dokładnie mąkę, mleko i jajka tak, by powstała gładka gęsta masa.
2. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je na duże i płaskie plastry.
3. Do masy dodajemy plastry jabłek i żurawinę suszoną. Delikatnie wszystko mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej.
5. Dużą łyżką nakładamy na patelnię placuszki. Smażymy na głębokim oleju po ok. minucie na każdą stronę.
6.Usmażone placuszki odkładamy na talerz i przekładamy papierem śniadaniowym lub ręcznikiem papierowym (dla odsączenia nadmiaru tłuszczu).
7. Usmażone i odsączone placuszki wykładamy na duży talerz i posypujemy odrobiną cukru pudru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz