piątek, 11 lutego 2011

Naleśniki makowe z dżemem morelowym :)

-łatwe
-przygotowanie: ok. 20 minut

Składniki:
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki
-półtorej szklanki mleka
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-szczypta cukru
-1/3 szklanki maku
-dżem morelowy niskosłodzony
-szczypta cynamonu

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i mleko.
2.Miksujemy. Dodajemy szczyptę soli i cukru orz mak i olej.
3. Miksujemy wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać trochę mleka; jeśli zbyt leista trochę mąki.
4. Na patelni (najlepiej teflonowej) smażymy naleśniki na jasnozłoty kolor.
5. W małym garnuszku podgrzewamy na małym ogniu dżem morelowy ze szczyptą cynamonu.
6. Usmażone naleśniki smarujemy grubą warstwą ciepłego dżemu z cynamonem i zawijamy w ruloniki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz