poniedziałek, 27 września 2010

Ciasto brzoskwiniowe

łatwe
przygotowanie: 1h

Co będzie potrzebne:
- mikser
- miska
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia


Składniki:
- 5 jajek
- 250g masła
- 400g brzoskwiń z puszki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru
- 50ml mleka
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 cytryna
- 125ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy masło, mąkę, brązowy cukier, mleko, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Miksujemy.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

3. Z puszki wylewamy syrop a brzoskwinie układamy na cieście, lekko je przyciskając. Wkładamy do piekarnika na 40 minut.

4. Ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy po łyżce śmietany na jedną porcję ciasta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz