poniedziałek, 24 maja 2010

Sos musztardowy do wędlin i zimnych mięs

średniotrudne
przygotowanie: 15 minut

Co będzie potrzebne:
- patelnia
- drewniana łyżka
- miska
- szklanki

Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek musztardy
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka kaparów
- łyżka soku z cytryny
- sól
- cukier

1. Najpierw za pomocą szklanek oddzielamy żółtka od białka. Na patelni ropuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę. Wlewamy wodę.

2. Powstałą masę przekładamy do miski, dodajemy żółtka i oliwę. Ucieramy. Dodajemy sól, cukier i łyżkę soku z cytryny. Mieszamy i wrzucamy musztardę i kapary. Ponownie mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz