Kladdkaka - czyli pyszne ciasto szwedzkie
P bardzo łatwe
P przygotowanie: 15 minut
P pieczenie: 35 minut
Co będzie potrzebne:
- forma o średnicy ok.28 cm
- mikser
- łyżka masła
- bułka tarta
Składniki:
– 4 jajka
– 225g masła
– 1dl (0.5 szklanki) kakao
– 5dl (0.5 litra) cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– ½ łyżeczki soli
– 3 dl (1.5 szklanki) mąki pszennej
– 50g gorzkiej czekolady
– do wyboru: cukier puder, migdały płatki, maliny, truskawki
śmietana
1. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik (elektryczny) nastawiamy na 175°C. Topimy 175g masła i odstawiamy do przestudzenia.
2. Ubijamy jajka i cukier, wsypujemy cukier waniliowy, sól, kakao i mąkę. Dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo wlewamy masło i ponownie miksujemy.
3. Powstałą masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
4. Ciasto (chrupkie na brzegach, klejące w środku) odstawiamy do ostygnięcia.
5. Do małego garnka wrzucamy 50g masła i 50g połamanej gorzkiej czekolady. Topimy je na małym ogniu i dokładnie mieszamy. Polewę nakładamy na ciasto.
6. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem, migdałami lub podać ze śmietaną, truskawkami, malinami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz