wtorek, 15 grudnia 2009

Kladdkaka - czyli pyszne ciasto szwedzkie w mniej niż godzinę!

Kladdkaka - czyli pyszne ciasto szwedzkie

P bardzo łatwe

P przygotowanie: 15 minut

P pieczenie: 35 minut

Co będzie potrzebne:

- forma o średnicy ok.28 cm

- mikser

- łyżka masła

- bułka tarta

Składniki:

4 jajka

225g masła

1dl (0.5 szklanki) kakao

5dl (0.5 litra) cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

½ łyżeczki soli

3 dl (1.5 szklanki) mąki pszennej

50g gorzkiej czekolady

do wyboru: cukier puder, migdały płatki, maliny, truskawki

śmietana

1. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik (elektryczny) nastawiamy na 175°C. Topimy 175g masła i odstawiamy do przestudzenia.

2. Ubijamy jajka i cukier, wsypujemy cukier waniliowy, sól, kakao i mąkę. Dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo wlewamy masło i ponownie miksujemy.

3. Powstałą masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

4. Ciasto (chrupkie na brzegach, klejące w środku) odstawiamy do ostygnięcia.

5. Do małego garnka wrzucamy 50g masła i 50g połamanej gorzkiej czekolady. Topimy je na małym ogniu i dokładnie mieszamy. Polewę nakładamy na ciasto.

6. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem, migdałami lub podać ze śmietaną, truskawkami, malinami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz