wtorek, 12 stycznia 2010

Polski żurek z jajkiem kurzym – rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni

średniotrudne
przygotowanie: 60 minut

Co będzie potrzebne:
- duży garnek
- garnek
- obieraczka do warzyw


Składniki:
- 4 jajka
- 60 dag białej surowej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l zakwasu na żur
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól


1. W zwykłym garnku gotujemy jajka na twardo.

2. Do dużego garnka wkładamy kiełbasę i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy ząbki czosnku i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu 20 minut.

3. Kiełbasę wyjmujemy, wywar cedzimy i ponownie gotujemy. Jednocześnie mieszamy i dodajemy zakwas. Trzymamy na ogniu przez kilka minut.

4. Kiełbasę kroimy w krążki i dodajemy do żurku. Wrzucamy pokrojone jajka. Doprawiamy majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Zupę trzymamy na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz