średniotrudne
przygotowanie: 60 minut
Co będzie potrzebne:
- duży garnek
- garnek
- obieraczka do warzyw
Składniki:
- 4 jajka
- 60 dag białej surowej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l zakwasu na żur
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
1. W zwykłym garnku gotujemy jajka na twardo.
2. Do dużego garnka wkładamy kiełbasę i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy ząbki czosnku i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu 20 minut.
3. Kiełbasę wyjmujemy, wywar cedzimy i ponownie gotujemy. Jednocześnie mieszamy i dodajemy zakwas. Trzymamy na ogniu przez kilka minut.
4. Kiełbasę kroimy w krążki i dodajemy do żurku. Wrzucamy pokrojone jajka. Doprawiamy majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Zupę trzymamy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Smacznego!
wtorek, 12 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz