średniotrudne
przygotowanie: 1h 30 minut
Co będzie potrzebne:
- sito
- miska
- mikser
- forma o średnicy ok. 28cm (może być forma prostokątna)
- bułka tarta
- tłuszcz
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Nastawiamy piekarnik na 160°C. Do misy siejemy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
2. Następnie dodajemy roztopione zimne masło. Miksujemy na średnich obrotach. Powoli dodajemy jajka i jogurt. Miksujemy.
3. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Na wierzchu ciasto ma być zarumienione.
4. Kruche ciasto można podawać z bitą śmietaną, owocami lub dżemem.
Smacznego!
poniedziałek, 18 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz