-przygotowanie: 15 min
-łatwe
Składniki na 1 porcję:
• pół puszki tuńczyka w kawałkach
• 1 ugotowane na twardo Jajko z Sokołowa
• 1 pomidor
• 1/3 czerwonej cebuli
• kilkanaście czarnych oliwek
• kilka liści sałaty masłowej
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/3 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
• łyżeczka cukru
• bazylia
• pietruszka
1. Sałatę wypłukać, odsączyć i potargaj w palcach.
2. Oliwki poprzekrawać na połówki,
3. Pomidora pokroić w ósemki, jajko również.
4. Cebulę pokroić w cienkie paseczki.
Jak zrobić sos:
1. Oliwę, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz i zioła umieścić w malutkim słoiczku.
2. Dokładnie wymieszać, potrząsając.
Wcześniej przygotowane składniki włożyć do misy, wszystko polać sosem i wymieszać.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz